Tips and tricks
Buiten de verkoop van onze kruiwagens vinden wij het erg belangrijk dat wij onze klanten goed adviseren. "Het gebruik van een kruiwagen spreekt toch voor zich!?" Helaas blijkt uit praktijk vaak het tegendeel. Wij proberen u daarom op onderstaande pagina enkele tips te geven zodat u en uw kruiwagen minimaal worden belast bij het uitvoeren van werkzaamheden.
Tip #1: Het maximale draagvermogen is niet uw maximale belasting
Regelmatig vragen onze klanten wat de maximale belasting van een kruiwagen is. Uiteraard is het niet onverstandig om het maximale draagvermogen van onze producten in de gaten te houden. Echter wordt de maximale belasting van de kruiwagen vaak verward met de maximale fysieke belasting. Volgens de Arbo mag de maximale belasting aan de handvatten van een kruiwagen maximaal 25kg zijn. Dit houd in dat de kruiwagen doorgaans maar tot een gewicht van 60kg mag worden belast. Gaat u voor maximale belasting? Zorg dan dat u de kruiwagen zoveel mogelijk aan de voorzijde belast, de krachtenafdracht zal dan via het wiel plaats vinden.
Tip #2: Zorg voor een ergonomische werkhouding
Een kruiwagen is uitermate geschikt voor het vervoeren voor zware goederen en volumieuze grondstoffen. Echter is de manier waarop u de kruiwagen gebruikt doorslaggevend voor de fysieke belasting die u ervaart. Om uw rugbelasting tot een minimum te beperken dient u de kruiwagen vanuit uw benen op te tillen. Zorg dat u uw rug rechthoud, zak vervolgens door uw knieën en til de kruiwagen op met uw schouders naar achteren. Houd uw schouders ook tijdens het lopen naar achteren en zorg dat u uw nek recht houd. Om uw handen en polsen zo minimaal mogelijk te belasten, zijn al onze kruiwagens uitgerust met ergonomische handvatten. Gebruikt u de kruiwagen meerdere keren per dag? Wij adviseren u dan een kruiwagen aan te schaffen met ovale handvatten. Ovale handvatten zorgen voor een natuurlijk houding van u hand en pols, waardoor er bij structureel gebruik geen blessure zal ontstaan.
Tip #3: Bescherm uw kruiwagen tegen weer en wind
Bent u klaar met uw werkzaamheden? Zorg dat u uw kruiwagen uit de zon en op een droge plek opbergt. U verkleind hiermee de kans op roest en door de kruiwagen te beschermen tegen overtollig zonlicht verlengt u de levensduur van de kunststof onderdelen. Ondanks dat het kunststof uit is gerust met UV-stabiliserende stoffen, zorgt langdurige blootstelling aan zonlicht voor het poreus worden van het kunststof. In uw kunststof bak, wiel of handvatten kunnen dan al na enkele jaren scheuren ontstaan, doordat het poreuze plastic onder belasting het zal begeven.
Tip #4: Onderhoud van uw kruiwagen verlengt de levensduur
Wie dacht dat een kruiwagen geen onderhoud nodig heeft, heeft het mis. Als u wilt dat uw kruiwagen lang mee gaat, kunt u het beste uw kruiwagen regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat organische en anorchanische stoffen de galvaniseerlaag of kunststoffen aantasten. Daarnaast is het verstandig om bij eventuele roestvorming gebruik te maken van zinkspray. Draaiende delen kunt u het beste enkele keren per jaar inspuiten met WD-40, dit geld overigens ook voor de binnenkant van uw wielen.
Tip #5: Staat uw kruiwagen buiten? Zet hem rechtop!
Mocht u geen ruimte hebben om uw kruiwagen droog te zetten, dan adviseren wij u om de kruiwagen rechtop tegen een muur te plaatsen. U voorkomt hiermee dat er water in of op de bak blijft staan. Zet u de kruiwagen horizontaal neer, dan zal water zich ophopen in de bak en uw bouten van de bak sneller corroderen. In de winter kan bij het bevriezen van het water zelfs uw bak kapot vriezen. Ook zorgt de verticale opslag van een kruiwagen dat eventueel opgehoopt vocht dat, in het frame, bij opwarming van de zon kan ontsnappen via de gaten in de kunststof handvatten.
Tip #6: Gebruik tijdens werkzaamheden handschoenen
Wij adviseren al onze klanten, om gebruik te maken van handschoenen. Uw handen zullen dan beschermd worden tegen stoten van buitenaf en blaren. Naast dat de handschoenen uw beschermen, zorgen ze tijdens werkzaamheden ook voor een goede doorbloeding van uw handen.
Tip #7: Zorg er altijd voor dat uw kruiwagenband is opgepompt
Sommige klanten van ons gebruiken de kruiwagen slechts enkele keren per jaar. Vaak wordt er gedacht dat een kruiwagenband alleen hard moet zijn omdat dit het gebruikersgemak ten goede komt. Echter is het ook van belang dat u de kruiwagenband op spanning houd als u de kruiwagen niet gebruikt. Doet u dit niet, dan kan uw band na landurig slap staan, vierkant worden en zelfs gaan scheuren. Wilt u weten hoe u een kruiwagenband moet oppompen? Klik dan hier.
Tip #8: Stem uw bandenspanning af op het seizoen en uw werkzaamheden
Wie denkt dat alleen de bandenspanning van uw auto belangrijk is heeft het mis! Ook de bandenspanning van de kruiwagenband is erg belangrijk en volledig afhankelijk van uw werkzaamheden en het seizoen waarin u zich begeeft. Ten eerste dient u uw kruiwagenband nooit harder op te pompen dan staat omschreven op de buitenband. Daarnaast adviseren wij u om de band op het warmste moment van de dag op te pompen. Pompt u de band op, in de koude ochtend en neemt de temperatuur later op de dag extreem toe, dan kan het zijn dat bandenspanning onder invloed van de temperatuur stijgt en uw band klapt. Rijd u vaak een hoge drempel of een stoeprand op dan adviseren wij uw kruiwagenband een klein beetje leeg te laten lopen. Uw band is dan in staat om de klap op te vangen en gemakkelijk over de verhoging heen te rollen.
© 2024 www.kruiwagenonline.nl - Powered by Shoppagina.nl